САЛОН НАТУРАЛЬНОГО КАМНЮ

Правильний догляд підлоги з мармуру

Залишити заявку
Потрібна консультація або залишилися питання стосовно товарів або послуг - заповніть форму і ми зв'яжемося з вами найближчим часом
Ваше ім'я*
Телефон*
Повідомлення
Top
Корисне
03 Ноября 2021
Розкішні інтер'єри нерідко декоруються натуральним каменем, серед якого важливу нішу займає мармур. Це дорогий, стильний, але чутливий мінерал. Натуральний матеріал вимагає дбайливого до себе ставлення.
Правильний догляд підлоги з мармуру

Розкішні інтер'єри нерідко декоруються натуральним каменем, серед якого важливу нішу займає мармур. Це дорогий, стильний, але чутливий мінерал. Натуральний матеріал вимагає дбайливого до себе ставлення. Важливим є спеціальний догляд. Тільки у цьому випадку вдасться зберегти гарний глянсовий блиск, зробити підлогу справжньою «родзинкою» в інтер'єрі.

Тому що мармур має пори, у нього може вбиратися рідина. А отже будь-який пролитий напій або іншу рідину необхідно одразу витерти. Якщо цього не зробити, барвники вберуться у поверхневу текстуру, що може зіпсувати естетичну привабливість підлоги.

У цій статті пропонуємо розглянути варіанти догляду за мармуровою плиткою. Це дозволить зберегти привабливість поверхні та виключити необхідність у реставрації.

Плями органічного походження

Догляд за мармуровою підлогою особливо потрібен у тих випадках, коли розсипані попіл, пилок, кора, листя. Одразу варто витирати краплі від кави, чаю, вина, коньяку, соків та інших напоїв. Інакше з'являться сліди з рожевим відтінком.

Усунути плями, залишені від дії органічних речовин, допоможе ультрафіолет. Проте найчастіше у приміщеннях використовують спеціальні пасти. Якщо такої не було поруч, можна скористатися народними методами. Порядок дій наступний:

  • просочити перекисом водню або нашатирним спиртом білу тканину;
  • прикласти текстиль з просоченням на пляму;
  • накрити матеріал поліетиленом та залишити на добу;
  • промити мармурову підлогу теплою водою;
  • висушити поверхню.

Такий народний метод діє добре, проте не потрібно їм зловживати. Це може зашкодити поверхні. Краще купити спеціальні засоби для чищення, щоб вони завжди були під рукою.

Плями іржі

В ділянках контактів мармуру з металевими виробами (наприклад, ніжки меблів) з часом з'являються іржаві сліди. Уникнути цього можна за допомогою килимків.

Якщо немає такої можливості, то варто озброїться засобами, у складі яких є речовини для роз'їдання іржі. Як почистити поверхню, зазначено у рекомендаціях до кожної продукції. Однак, пам'ятайте, що надовго залишати засіб на поверхні натурального мінералу заборонено.

Важливо враховувати, що вивести іржу, яка в'їлася, непросто. Тому не потрібно затягувати з чищенням.

Плями рослинного походження

Якщо на мармур впав жирний предмет, слід від нього можна усунути спеціальними антижировими складами. Концентровані речовини, що мають високу ефективність, дозволяють видалити такі забруднення, як:

  • олійні плями;
  • камінна кіптява;
  • воскові утворення.

Якщо під рукою немає спеціальних засобів, підійдуть народні методи. Наприклад, жир з поверхні мармуру можна прибрати за допомогою промокального паперу. Для цього необхідно змочити матеріал у спирті та прикласти його на кам'яну плитку з жировою плямою. Зверху накладається поліетилен. Потрібно почекати, щоб папір увібрав жир. Потім потрібно витерти плитку насухо.

Жовті плями на світлому мармурі

Обираючи ніжні відтінки натурального каменю, варто пам'ятати про їх вразливість. При регулярному потраплянні ультрафіолету на поверхні можуть з'явитися жовті плями. Щоб усунути такий дефект, камінь наново полірують. Однак перед цим можна спробувати відмити поверхню за допомогою звичайного мильного розчину. Для цього необхідно залишити піну на мармурі з жовтизною. Через кілька годин розчин витирають для утилізації слідів.

Іноді використовують їдкі речовини. Наприклад – перекис водню з додаванням кількох крапель нашатирю. Однак пам'ятайте, що пари аміаку негативно впливають на здоров'я людини. Тому проводити таку чистку необхідно з використанням спеціальних засобів захисту.

Чорнильні та дощові плями

Якщо на підлозі з мармуру з'явилися сліди, залишені кульковою ручкою чи маркером, їх легко позбутися, використовуючи спеціальні засоби. За відсутності відповідної продукції можна усунути проникнення барвників у пори мінералу завдяки ацетону або перекису водню. Їх наносяться на мармурову підлогу, після чого накриваються натуральною тканиною. Через деякий час поверхню промивають звичайною водою. Пам'ятайте, що при нанесенні таких засобів потрібна обережність, тому що можуть з'явитись світлі плями.

Мармурова плитка може бути елементом оздоблення екстер'єру, тому вона не захищена від контакту з дощовими краплями. Від цього залишаються плями. Прибрати такі забруднення можна механічним способом. Щоб це стало можливим, потрібно відшліфувати мармур сухою металевою мочалкою для кухні. Але важливо пам'ятати, що потім доведеться провести ще й полірування, оскільки можуть залишитися невеликі розводи.

Способи чищення тьмяного мармуру

У цьому випадку актуальним варіантом буде застосування спеціальних поліролів. Вони розроблені на основі природного воску. Допомагають надати мармуровому покриттю дивовижний блиск, набути дзеркального ефекту.

Серед народних засобів можна назвати бджолиний віск. Він допомагає також захистити від механічних впливів, перешкоджає появі ушкоджень. Ще можна натерти мармурову підлогу скипидаром. Це потрібно робити до появи привабливого блиску. Результат відмінний, проте варто пам'ятати про запобіжні заходи. Скипидар випаровує шкідливі сполуки, що шкодять здоров'ю людини.

Методів полірування багато. Однак краще використовувати при цьому спеціальні засоби, до яких належать порошки, що чистять, пасти для натурального каміння. Така продукція захищає поверхню від вологи, сонячного випромінювання тощо.

Чим заборонено чистити мармур

Натуральний камінь погано переносить контакти зі звичайними засобами для миття, що містять різні абразивні речовини. Така продукція сприяє руйнуванню структури мінералу, залишаються непривабливі розводи. Також забороняється використовувати для очищення мармуру засоби, призначені для догляду за кахлем або керамікою. Це може зашкодити поверхні.

Обережно потрібно поводитися з ацетоном, перекисом водню та рештою засобів, які можна зустріти у побуті. При неправильній поведінці легко завдати шкоди поверхні та власному здоров'ю.

Профілактичний догляд

Забруднення на мармурових плитках псують загальний ефект від поверхні, погіршують естетичну привабливість. Тому важливо виконувати регулярний догляд і миттєво витирати напої, що пролилися.

Для усунення забруднень заборонено використовувати продукцію, що роз'їдає камінь. Якщо під рукою немає спеціальних засобів для чищення, скористайтеся звичайним мильним розчином.

Також необхідно періодично просто протирати підлогу сухою чи вологою губкою, або ж матеріалом, що складається з м'яких волокон. Якщо мармурова плитка знаходиться у холі чи коридорі, покладіть біля вхідних дверей килимок. Це буде перешкоджати забрудненню підлоги.